Ritmul circadian, cele 6 modalități prin care vă puteți îmbunătăți somnul

Articolul "Ritmul circadian, cele 6 modalități prin care vă puteți îmbunătăți somnul", a fost scris de , în data de

Ritmul circadian, cele 6 modalități prin care vă puteți îmbunătăți somnul. Nu suntem cu toții pe aceeași pagină când vine vorba de somn? De la mii de playlist-uri Youtube la ora 4 dimineața până la aplicații, piața somnului este acum de 432 miliarde de dolari. Cu toate acestea, încă nu dormim suficient.

Chiar și cu mai multe soluții de somn și o cultură obsedată de somn, rămânem atât de nedormiți. Unul din trei oameni suferă de un somn inadecvat, în timp ce unul din 10 suferă de insomnie regulată.

Motivul lipsei de somn din viețile noastre moderne se datorează în principal sfidării ritmului circadian. Descoperă mai multe despre acest subiect în articolul de blog. Pentru servicii SEO și acțiuni de link building vă invităm să intrați în contact cu această agenție de optimizare SEO.

Ce este ritmul circadian?

Toate organismele, inclusiv noi, au un ceas intern, cunoscut sub numele de ritm circadian. Reglează fiecare sistem biologic din corpul nostru, de la ciclul somn/veghe până la creșterea dispoziției. În termeni mai simpli, este singurul lucru care spune corpului „hei, este timpul să dormim!” sau „este vremea să te trezești”.

Modul în care funcționează ritmul circadian ține de expunerea la cicluri regulate de lumină-întuneric. Lumina din timpul zilei indică ceasului circadian să ne trezească și să rămână alerți în timp ce întunericul din jur transmite corpului că trebuie să doarmă.

Lumina albastră strălucitoare a soarelui ne ajută să ne reîncărcăm, făcându-ne atenți și activi în timp ce întunericul nopții activează modul nostru de somn.

Ce cauzează tulburarea de ritm circadian?

O tulburare a ritmului circadian începe din cauza culturii noastre tehnologic avansate care utilizează lumina artificială mai mult decât cea naturală. Tulburarea de ritm circadian este rezultatul a două lucruri:

  1. expunerea insuficientă la lumina naturală;
  2. supraexpunerea la razele de lumină artificială.

Ochii noștri sunt „bombardați” constant cu raze de lumină albastră de la ecrane tot mai strălucitoare și captivante după amurg. Aceste raze de lumină păcălesc creierul să creadă că e lumina zilei și că îți poți continua activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care ești epuizat fizic.

Cu o creștere a angajaților din schimbul de noapte și a culturii muncii la distanță, mediul de lucru favorizează deconectarea de la ciclul natural. O viață urbană normală cuprinde funcționarea 24/7, poluarea luminoasă, lipsa naturală a soarelui și un consum extins de ecrane digitale.

Deși există numeroase soluții de somn, putem începe întotdeauna prin corectarea ritmului nostru circadian pentru a induce somnul în mod natural. Prioritizarea ritmului circadian poate fi singura și cea mai bună soluție pentru a obține un somn de calitate în zilele noastre.

Cele 6 moduri de a vă reseta ritmul circadian pentru a îmbunătăți somnul de calitate

Următoarele măsuri sunt semnificativ utile în îmbunătățirea și resetarea ritmului circadian pentru a ne ajuta să dormim mai bine.

1. Purtați ochelari contra luminii albastre

Ochelarii de blocare a luminii albastre sunt o soluție avansată și modernă pentru a elimina supraexpunerea la lumina albastră artificială de pe ecranele digitale. Tentația de a verifica un e-mail de ultim moment sau de a derula prin Instagram noaptea îți pierde somnul de calitate și provoacă o rutină de somn nesănătoasă.

Pe măsură ce lumina albastră de pe ecrane ne păcălește creierul, ne simțim alerti, activi și treji.

Pentru a opri astfel de acțiuni dăunătoare asupra sănătății noastre, ochelarii contra luminii albastre funcționează cel mai bine. Puteți purta acești ochelari de vedere pentru a finaliza o lucrare de ultim moment pe dispozitivul dvs. digital, fără nicio tulburare a ochilor sau întreruperi ale somnului.

2. Ieșiți în lumina soarelui

Pentru a o spune frumos, urmăriți mai multe apusuri și răsărituri. Lumina albastră (cea bună) din lumina soarelui ne ajută să ne îmbunătățim ritmul circadian mai mult decât orice. Înțelegem că nu este ușor să ne bucurăm de răsărit și apus, deoarece avem cu toții locurile noastre de făcut și întâlniri importante.

Soluția este să ieșiți afară timp de cel puțin cinci minute pe zi pentru a asista la răsărit și apus. Motto-ul e de a prelua toate acele lumini speciale și „nutriționale” disponibile în timpul răsăritului și al apusului, ajutându-vă ciclul de somn și trezire.

3. Stabiliți un program de consum alimentar pentru ritmul circadian

Digestia ajută, de asemenea, la îmbunătățirea ritmului nostru circadian. Prin urmare, este foarte important să mâncăm bine și în timp util. Corpul nostru prosperă în rutină, iar construirea unei rutine alimentare poate face minuni.

Controlul și împărțirea orelor de masă în fiecare zi poate ajuta corpul să se uite la următorul moment de alimentare. Nu vă spunem să vă conformați unui mic dejun strict la oră fixă, de exemplu. Cu toate acestea, respectarea unui program general de masă vă poate ajuta să digerați și să mâncați mai bine.

4. Evitați expunerea la lumina ecranelor după amurg

Te așteptai la asta, nu-i așa? Ecranele reprezintă cea mai mare amenințare pentru bunăstarea ta fizică și mentală. După cum am menționat mai devreme, lumina albastră emisă de dispozitivele digitale (computere, smartphone-uri, televizoare) lasă un impact negativ asupra somnului nostru.

Încercați să terminați toate lucrările care implică smartphone-ul sau desktop-ul pentru a vă opri din expunerea la lumina albastră cât mai repede posibil. Chiar dacă nu reușiți să o faceți, purtați întotdeauna ochelarii contra luminii albastre.

Atât ochelarii fără prescripție medicală, cât și cei cu prescripție medicală vin cu un filtru de lumină albastră.

5. Evită perioadele de ațipire de peste zi

Dacă sunteți cu adevărat în căutarea unei nopți cu somn de calitate, atunci trebuie să economisiți ceva. Ațipirile sunt grozave, de fapt, știința susține că somnul din timpul zilei poate îmbunătăți vigilența, poate crește creativitatea, poate reduce stresul, vă pot înveseli și crește memoria.

Dar dacă ne concentrăm să dormim bine, atunci un pui de somn poate reprezenta o amenințare serioasă. Încercați să înlocuiți puiul de somn cu o plimbare, un curs de yoga sau vă puteți bucura de hobby-ul preferat atunci când sunteți cu adevărat obosit după-amiaza.

6. Asigură-ți un dormitor în care se poate dormi ușor

Dormitoarele pot schimba, de asemenea, calitatea somnului. Pentru mulți, dormitoarele sunt un loc de muncă, săli de cinema, camere de studiu și multe altele. Deci, pentru a face din dormitorul tău cel mai bun loc pentru somn, sunt necesare anumite schimbări.

Iată câteva dintre sugestiile noastre care vă pot ajuta:

  • fără dispozitive digitale. Somnul e cel mai bine indus atunci când există mai puține șanse de distragere a atenției. Deci, scoate smartphone-ul, televizorul și computerul din dormitor pentru ca atunci când intri să te gândești doar la somn;
  • ascundeți luminile cu LED. Luminile sunt destul de estetice, dar vă pot împiedica somnul. Deci, acoperiți-le cu o bandă;
  • purtați măști de somn. Dacă nu doriți nici măcar o rază mică de lumină în ochi în timp ce dormiți, o mască de somn vă poate ajuta întotdeauna.